HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondás (9) megmondas (35) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Einstein nyelve

2008.07.09. 09:19 :: oeruelt

Tök jó, hogy a relativitáselméletet egyre újabb és újabb észlelések támasztják alá, de könyörgöm, segítsen már nekem valaki, ne haljak meg hülyén!!

Az egyidejűség és az idő múlásának relativitását eléggé jó példák, gondolatkísérletek mutatják be, ezek átláthatók. Az elsőre például itt van egy, a második, amit valahol olvastam, szintén képszerű:

Az „álló” megfigyelő előtt közel fénysebességgel elröpül egy űrhajó. Az űrhajón belül, a hossztengelyre merőlegesen, az egyik falnál egy felvillanó lámpa és mellette egy fényérzékelő, a másik falnál egy tükör áll. Amikor az űrhajó látótávolságba ér, a benne utazó ember felvillantja a lámpát. A fény a neki szemközt álló tükörről visszaverődve a fényérzékelőbe jut. A felvillanás és az érzékelés közt mért idő számára teljesen rendben lévő lesz, megfelelő a fény durván 300 000 km/sec terjedési sebességének, hiszen a projekt minden darabja, a megfigyelő is, ugyanabban a rendszerben vannak. De mit lát az „álló” megfigyelő?

Ő azt látja, hogy a lámpa felvillanása, a fényimpulzus tükörhöz érése majd az érzékelőhöz való eljutása közben az űrhajó tetemes utat járt be, azaz a fény az űrhajó átmérőjén felül ezt a távolságot is megtette, tulajdonképpen egy elnyújtott V alakban haladva. Mivel a fény terjedési sebessége – és ez a relativitáselmélet egyik alapja – a fényt kibocsátó eszköz, rendszer mozgásától függetlenül minden megfigyelő számára állandó, a hosszabb út több időt jelent. Vagyis, az űrhajón belül mért időhöz képest a külső megfigyelő számára lényegesen több idő telt el.

Ez eddig világos, érthető.

A gondjaim ott kezdődnek, amikor elképzelem, hogy az „álló” megfigyelő nemcsak egy dombon ül, hanem az univerzum egy távoli, elhagyott pontján, szintén egy űrhajóban időzik. Neki és a közeledő másik űrhajónak is korlátozottak az észlelési lehetőségei, gyakorlatilag semmit nem látnak egymáson kívül, majd amikor egymás mellé érnek, mindketten elvégzik a fénykibocsátást és a mérést a maguk csigaházában. Úgy gondolom, jobb lehetőség híján mindketten úgy érzékelik majd, hogy a másiknál tett meg hosszabb utat a fény, azaz a maga ideje múlik gyorsabban. Igen ám, de mi lesz akkor, ha bármelyikük is begyújtja a rakétákat, és a másikat veszi célba, aztán pedig találkoznak? Melyiküknek mit mutat majd az órája?

 

Persze lehet (sőt valószínű), hogy erre a szituációra is van logikus levezetés, ami matek nélkül is érthető, csak nekem nem esett be eddig. Ha te tisztán látod a helyzetet, kérlek, osszad meg velem a tudásod!

(Ja, és mindettől függetlenül csípem, hogy én a tizediken relatíve tovább élek, mint te a földszinten!! :) )

1 komment

Címkék: tudomány idő einstein relativitás

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr78559986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hackfy 2008.10.23. 16:15:34

Kvazárok, valahol a jó 15 milliárd fényévbe'.Azt hiszem: messziről jött ember... Én azt az egyszerűt nem értem, hogy a Hubble-gyerek szerint, minnél messzebb VAN valami tőlünk, annál GYORSABBAN TÁVOLODIK. Mert ugye van a jelen idő, meg a múlt idő. Ha valami most 1 milliárd fényévre van tőlem, akkor most azt látom, mit csinált 1 milliárd évvel ezelőtt. OK, távolodott. De most éppen lehet, hogy már visszafelé jön, mint a hajderménkű! Vagy már nincs is sehol! Nem hiszem el, hogy komoly tudósoknak nem ötlött még az agyába e logikai bukfenc. De mindenhol a vöröseltolódós-körülbelülazonosabszolútfényességűpulzáros igét hallom csak zsolozsmázni.Innentől kezdve hit kérdése az egész. Einstein még meg tudta képszerűen magyarázni az ötletét. De a kvantumdologba meg a Heisenberg-féle határozatlaságosdiba már ő is belefáradt kissé...
süti beállítások módosítása