HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondás (9) megmondas (35) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

GVH vs. Józan Ész

2011.05.21. 11:13 :: oeruelt

Bár kifejezetten kértem a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy dádázza meg az EZO TV-t, az Asztro Showt, vagy például az utóbbi mögött álló Questico AG-t, a GVH beintett nekem! A józan ész vesztett.
Pedig úgy érzem, józan, helytálló érveléssel vezettem le azt, hogy a jóslás, a pénzenergia küldés meg a többi hókuszpókusz tulajdonképpen nem létező szolgáltatások, melyekért pénzt kérni éppen olyan, mintha valaki díszes üvegben, parfüm áron kínálna csapvizet, a hivatalnak mégis más a véleménye. Elérhetővé teszem a teljes bejelentést és a válaszlevelet-1-2-3-4-5-6-7-8 is, ám azok kedvéért, akiknek nincs kedvük átrágni magukat (az egyébként tanulságos) sok oldalon, rövidebben is vázolom a konfliktus lényegét:

Igazából már azt sem értettem, hogy a pénzért végzett jóslás, rontás levétel, halottlátás etc. hogy nem meríti ki a törvény "csalás" címszó alatt összefoglalt megsértését, hiszen "318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el". De hát, ahogy kiderült, nem meríti ki. Szerelmi bűvölésért, szellemek elzavarásáért és hasonlókért pénzt kérni és elfogadni lehet, mert - ahogy az illetékes minisztérium válaszában áll - "A gondolat- lelkiismereti- és vallásszabadság biztosítása kizárja azt, hogy az állam az emberek belső meggyőződését, hitét felülbírálja, egyes nézeteket tiltson, másokat támogasson". Így hát, ha valakivel sikerül elhitetni, hogy a körülötte ugrabugráló gonosz lelkek rontása van rajta, akkor egy kis showműsorért bátran le lehet húzni... (Kérdem, ha valakivel sikerül elhitetnem, hogy tripla nyugdíjat fog kapni, amennyiben a háza előtt háromszor összeütöm a sarkam és ad húszezer forintot, vajon ez is a gondolatszabadság érinthetetlen körébe tartozik majd?)

No jó, morfondíroztam, akkor nézzük meg a gazdasági oldalt! Hiszen van reklámtörvény, létezik tisztességes (no és tisztességtelen) kereskedelem is, valamilyen sipkát csak rá lehet húzni a nyílt színi, emelt díjas átverésre...
Írtam hát, először a Fogyasztóvédelemnek, de ők illetékességből áttették panaszomat a GVH Fogyasztóvédelmi Irodájához, ahonnan egy semmitmondó választ kaptam, így hangsúlyosabb formában újabb bejelentést tettem. A bejelentést és a választ vesézem ki alant, azzal a nem titkolt céllal, hogy az ezoterikus tanok hívőit és ádáz tagadóit összeugrasszam itt.:)

Ahogy a bejelentésben írtam, "Általában, az üzleti etikára rombolóan hat az a fajta teljes és kontrollálatlan szabadosság, amivel a ... vállalkozások gyakorlatilag nem létező, ellenértéket nem nyújtó, kizárólag a fogyasztók hiszékenységére és megtévesztésére alapozott szolgáltatásaikat nyújthatják, és precedensként szolgálhatnak hasonló termékek (szerencsehozó Buddhák, energiaközlő műanyag piramis-spirálok és hasonlók) kereskedelméhez is."

Legfőbb érveimet a GVH a válaszában is összefoglalta:



Vagyis hát:

Ezt követően a GVH ismerteti a jogszabályi hátteret és az eljárásrendet, azután rátér válasza érdemi részére, miszerint:

Vagyis:


Nevezzetek értetlen fafejűnek, továbbra sem veszem a lapot!
Ha egy olyan árut, szolgáltatást kínálok pénzért, amelynek még a tényleges meglétét - valódiságát, minőségét, használhatóságát, jellemzőit, bármilyen fontos, ellenőrizhető és számon kérhető tulajdonságát - sem tudom objektiven igazolni, az ezek szerint teljesen rendben lévő dolog? Még akkor is, ha ki sem írom, hogy átverés, sőt nagy betűkkel hirdetem, hogy "Tündérfing: Elmúlik tőle az asztma, az impotencia, kockásabb lesz a has, feszesebb a mell, mellesleg a rákot is gyógyítja"?! Semmi nem számít, szabadon virágozhat a biznisz az "általánosságban hiszékenyek" kárára, az ő "releváns ügyleti döntésük" alapján, a hitéleti és világnézeti szabadság jótékony ernyője alatt?

Nem kellene a büntető törvénykönyvnek, vagy a gazdaságot, a termékek és szolgáltatások ésszerű és tisztességes forgalmát szabályozó törvényeknek húzniuk egy vonalat valahol ott, ahol teljességgel bizonyíthatatlan használati értékű áruért kérnek igen súlyos pénzeket? Biztos az, hogy Mari nénit, Julikát vagy Pistát tévés mágusoknak kell megvédeniük a rontástól, vagy bűbájt küldeni nekik - mellesleg lehúzva őket - jobb anyagi boldogulásukhoz? 2011-ben? Vagy miért ne végezhetnék az ezotéria felkent papjai áldásos tevékenységüket csupán csak meggyőződésből, hitük és világnézetük prófétai hevületével? Ne szennyezzék már be ezeket a tiszta tanokat mocskos milliók!:)

Hát, vesszek meg, ha ez nem egy diliház!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: jog társadalom hülyemagyar gvh átverés ezo tv

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr572921087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Retro-Liget | ÁLOM ÉS PRÉDIKÁTOR 2011.05.21. 17:13:51

RETRO-LIGET Liget 1992/4  |  Donáth László - ÁLOM ÉS PRÉDIKÁTOR  (részlet)Negyed százada járom a templomokat. Hol padban ülve, hol szószéken állva, kíváncsian, kritikusan várva, vajh sikerül-e a jeremiási posztulátumot meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása