HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondás (9) megmondas (35) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Határtalan genetika

2007.12.11. 20:06 :: oeruelt

– Nem tudom, mi lesz itt – ingatta fejét Grün bácsi, a Kisbéka utca közkedvelt boltosa (aki, mint nevéből is könnyen kitalálható, születése óta aktív zöld volt) –, de akkora kaliforniai paprikákat kapok mostanság, hogy alig tudok egyet-egyet felemelni a kínálóra ...és mintha a kukacok is nagyobbak lennének bennük! – tette hozzá elgondolkozva. – Lehet, hogy ez már egy génkezelt nemzedék?

Csupán néhány vevő hallotta ezeket a szavakat, de nem kellett hozzá három nap, hogy a Kisbéka utcát elöntse a kétség. Az aggódó hangok persze eljutottak szerkesztőségünkbe is, utánajártunk hát, kinek mi a véleménye a témával kapcsolatban.

– Én mondom – emelte fel kezét Kis gazda, hogy lapunk riportere előtt is egyértelművé tegye a vélemény súlyát –, ez a génkezelés nagyon ellentmondásos dolog! Próbálkoztam vele magam is, van egy ismerősöm, aki ilyen génkezelő szakmunkásképzőt vagy mit végzett, na azzal csináltunk olyan borsót, hogy ellenálló legyen. Persze elsősorban a betegségekre gondoltunk, de a haver nagyon akart brillírozni, így aztán egy kicsit eltúlozhattunk valamit, mer’ az lett, hogy a borsó megfogta a föld alatt a pockokat meg a vakondokokat és kidobálta a tábla mellé, sőt a kisebb madarakat is lerántotta a levegőből, aztán még a repülőkkel is próbálkozott, mer’ a térlátása azér’ még nem lett az igazi. Szedni is nehéz volt, mer’ elkapta a bokádat, közbe’ meg lőtte rád a szemeket a hüvelyekből, mint a veszett fene! Át is tértem a bióra. Na, hát ezért mondom, hogy csak babrálunk, babrálunk, oszt’ észre se vesszük és a fejünkre nő a termény!

– El ne higgye már a gazdának, hogy nem manipulál! – legyintett Tréd Márk bácsi, aki a nyugdíjasok kisfogyasztói oldaláról közelítette meg a kérdést. – Manipulál az, csak nem az önvédelmi borsóval, mert azzal nagyot bukott! Vagy akkor miért van a tehenének két tőgye, mindegyiken nyolc csöccsel? Hát, hogy hamarabb végezzen a fejéssel, ugye na! Nekem ugyan mindegy, hogyan kotyvasztják a dolgokat a tudós urak meg a gazdák, csak a végeredmény sok legyen és finom! Meg olcsó! Én például egyáltalán nem bánnám, ha a csirkéket nem is lehetne felborítani, mert fölül is mellük lenne meg még két combjuk-lábuk, nem ragaszkodom én a far-háthoz. Ha tele a zseb, azért könnyebb ám finnyáskodni meg aggódni a jövőért, korgó gyomorral mások a szempontok!

– No, de Márk bácsi, nem tart attól, hogy a genetikai manipulációk esetleg az Ön szervezetére is hatással lehetnek? – kérdeztük a határozott nyugdíjast.

– Erre? – kérdezte keserűn felkacagva. – Nem vagyok én se Svarcenegger, se Alandelon, látna csak a fecske gatyámban, mindjárt tudná, hogy engemet minden nem várt változás csakis pozitívan érinthet!

– Nos, igen, gyakran találkozni a Tréd úréhoz hasonlóan bagatellizáló és egyszerűsítő véleményekkel – nyilatkozta Alig úr, a Kisbéka utca 13/b. viceházmestere. – A hatások kiszámíthatatlanok, erre én vagyok az alig élő példa! Mi itten, a tápláléklánc csúcsán azért csúnyán ráfaraghatunk a sompolygásra, mert csak eszünk-iszunk két pofára, ahogy illik, a belekben meg csak szívódik fel az anyag, aztán egyszer csak eléri a kritikus tömeget. Én például boldog mosollyal az arcomon morzsoltam életem óráit immáron huszadik éve tartó enyhe alkoholmámoromban, amikor egy génkezelt tablettásbor-szállítmánynak köszönhetően teljes rezisztenciába estem szeszileg! Néhány óra alatt teljesen kijózanodtam, és megláttam a feleségemet a maga torzítatlan, optikai valójában! Azon nyomban véget értek a vicces botorkálások is, ma már nap mint nap céltudatos léptekkel kell felmosás közben végigjárnom a házat, oda lett a bizonytalan tájékozódás diszkrét bája, és ugyan a Hatcsöcsűbe is minek mennék, ha még be sem csiccsenthetek? Elé vagyok kényszerülve kérem a valóságsóknak! Egy merő borzalom az életem, hogy az ég szakadjon a genetikusokra!

Természetesen nem lenne teljes a kép anélkül, hogy a laikus termelő vagy fogyasztó fésületlen gondolatai mellé ne tennénk oda a megfelelően képzett és tájékozott szakemberek, pártolók és ellenzők véleményét is. Elsőként Frank Steint, a hazatelepült genetikust idézzük, akinek Frank&Stein Kisbéka Kísérleti Parkja sok suttogást, szóbeszédet gerjesztett az utcában.

– Kérem, a genetikusan módosított élőlényektől ódzkodni alig különb a babonaságnál! No jó, egy vírust inkább ne molesztáljunk, de a magasabb rendű szervezetek azért kordában tarthatók. Az, hogy valamit célszerűen átalakítunk, nincsen feltétlenül kedvezőtlen hatással másokra! Mert kérdem én, zavarja az Alig urat, vagy a zöldeket, ha kocka alakú a paradicsom? Ha több a fehérje a szójában, mint a csirkemellben? Vagy, hogy az én könyvelőmbe már be lehet fűzni a pénztárszalagot is? No, ugye! El van ez túlozva kérem, mint a zengői radarállomás!

Ezzel élesen ellentétes véleményt hangoztatnak a Kisbéka kistérség könnyű leányai, akik a Méregzöldek nevű szervezetbe tömörültek.

– A génmanipuláció a civilizáció halála! – jelenti ki képviselőjük Kittyke, a Kisbéka utca üdvöskéje, aki nem akkor van táppénzen, amikor az ágyat nyomja. – Ahogy régen a DDT, vagy a műtrágyák vegyi anyagai a növényeken és az állatokon keresztül az emberekben, végső soron bennünk kötöttek ki, úgy a mutált gének, kromoszómák is a mi szervezetünkben halmozódnak fel. Tiltakozom a magam és társaim nevében is, mi nők nem akarunk az egészségünkre veszélyes férfiak terhe alatt nyögni!

Mint látható, a szempontok és az azokból következő vélemények igen színes képet mutatnak, lapunk is örült hát, amikor napvilágot látott a Kisbéka utcai Nyúztévé hírportálján az illetékes minisztériumi tisztviselő nyilatkozata. Íme:

“Nem szándékoznunk olyan jellegű engedményeket tenni sem a magyar sem a nemzetközi termesztési és kutatói tevékenységben, amiről egyébként hogyha bevezetnék, főleg nem a fogyassztókar veszélyes termékek forgalmazását illetően az jogos veszélyként felmerülne. Én ilyenre nem számítok, hogy lesz Magyarországon!”

Hát így fogalmazott az agrártárca illetékese (vagy interpretálta szavait ily módon a médium), de akár így mondta, akár csak így értették, most már szerkesztőségünket is elborította a bizonytalanság és a félelem...

Szólj hozzá!

Címkék: én humor genetika írás kisbéka

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr47260758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása