HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondas (35) megmondás (9) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Kormányzati portál - biztonságos?

2009.05.25. 10:00 :: oeruelt

Emlékeztek a filmre? Egy fúróval éppen lyukat gyártanak a székhez kötözött Dustin Hoffman jobb (vagy bal?) felső egyesébe - természetesen érzéstelenítés nélkül, keresztbe át -, miközben a rosszarcú antihős azt kérdezgeti tőle, hogy "biztonságos"? Csórikámnak meg lövése sincs, hogy ki fúrja, miért fúrja, és mi ez az egész?...
Gondoltam, mint korszerű állampolgár, haladok a korral, és benézek az Ügyfélkapun, hadd küldjem má' neten az adóbevallásom, kértem hát kódot a helyi okmányirodában, aztán uccu! Vissza is pattantam a kormányzati oldalról, mint a pinty, mert a böngészőm azt mondta, hogy azt nekem nem ajánlja!

 Konkrétan, a tanúsítványával volt gondja. Ami azért valahol gáz, nem? Én legalábbis azt hittem. El is küldtem mindjárt észrevételemet Államomnak -  a képernyőüzenetet meg pár feddő szót -, ím, itt a válasz, meg még pár levél, amit oda-vissza váltottunk:

Tisztelt Állampolgár!
Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult. Az alábbi választ tudjuk Önnek adni:
Ha az aktiválás során a biztonságos kapcsolat sikertelen hibaüzenet jelenik meg, ahhoz, hogy az oldalt a későbbiekben a fenti hibakód megjelenése nélkül tudja megnyitni, kérem, válassza a biztonsági kivétel hozzáadásának lehetőségét, majd a ’Biztonsági kivétel hozzáadása’ ablakban kattintson a ’Tanúsítvány letöltésére’. A kivétel megerősítését követően végül válassza  az ’Újraküldés’ gombot.
Amennyiben további kérdése adódik, a felmerült probléma gyors és hatékony megoldása érdekében, keressen minket bizalommal – az éjjel-nappal helyi tarifával hívható –telefonszámunkon: 189.
Tisztelettel:
XY
Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ

Kedves Y, köszönöm és követem a tanácsot, biztosan működik is a dolog, de csak úgy kíváncsiságból: nem az lenne a logikus, hogy az oldalnak, amely éppen az elektronikus adatforgalomról szól, mindenki által elfogadható tanúsítványa legyen? Viszonylag ritkán utasítja vissza a gépem ilyen indokkal a megnyitást.
Név

Tisztelt Név!
Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult. Az alábbi választ tudjuk Önnek adni:
Egyes böngészőkben a Magyarorszag.hu oldalt megnyitva a felhasználó "Az oldal nem biztonságos" üzenetet kap. A figyelmeztetés a használt  webes böngészőtől függően jelennek meg.  Ennek oka, hogy egyes böngészők felismerik és elfogadják az érvényes tanúsítványt, mások (Mozilla, Opera) pedig nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oldal nem biztonságos. A Magyarország.hu oldalon használt tanúsítványok megbízhatóak, ezért a figyelmeztetés megtévesztő üzenet.
A „Magyarország.hu portál egyes részei az Ön érdekében csak titkosított csatornán érhetők el. A csatorna biztonságát úgynevezett „tanúsítványok" garantálják. A tanúsítványokat szervezetek („certification authority", azaz „CA") adják ki. Ők garantálják azt, hogy a tanúsítványt felhasználó személy vagy számítógép valóban az, akinek állítja magát, vagyis megbízható. Ha a felhasználó megbízhatóként fogad el egy tanúsítványkiadó szervezetet, akkor a szervezet által kiadott összes tanúsítvány is megbízhatónak minősül.
A böngésző programok néhány tanúsítványkiadó szervezetet „gyári beállításként", felhasználói közbeavatkozás nélkül fogadnak el megbízható szervezetként. A böngésző gyártója egy listán sorolja fel az általa megbízhatónak tartott szervezeteket. Ha egy tanúsítványkiadó szervezet nem szerepel egy adott böngészőgyártó „tanúsítványtárában", az még nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány nem megbízható vagy érvénytelen.
Jelenleg Magyarországon a törvényi előírásoknak megfelelően több megbízható tanúsítványkiadó szervezet is működik. Ezeknek a szervezeteknek a működését a Nemzeti Közlekedési Hatóság felügyeli. A Magyarorszag.hu oldalain a Nemzeti Hírközlési Hatóság által megbízható szervezetnek minősített Microsec Kft. által kiadott tanúsítványokat használjuk.
Amennyiben további kérdése, illetve kérése adódik, kérjük, forduljon hozzánk
ismét bizalommal!

Tisztelt XY!
Köszönöm válaszát, valami ilyesmire számítottam, magam sem gondoltam, hogy a honlap ne lenne megbízható. Ugyanakkor felhívom figyelmüket, hogy a Mozilla nem egészen ugyanaz a kategória, mint az Opera, nem nevezném "mások"-nak, tekintve, hogy - tudomásom szerint - ma, Magyarországon többen használják ezt, mint az IE-t. Tudom azt is, hogy a kormányzati infrastruktúra-fejlesztést bensőséges viszony fűzi a Microsofthoz, és feltehetően a döntéshozók laptopjain is Vista vagy XP fut a hozzá tartozó browserrel, én azért - ha kormányzati portál lennék - mégis súlyt helyeznék arra, hogy a legnagyobb hazai böngésző habozás nélkül megnyissa az oldalamat...
Ez persze csak egy egyszerű júzer vélemény, csak gondoltam elmondom, hátha könnyebben megakad a szeme ezen a furcsaságon valaki másnak is.
Üdvözlettel:
Név

E legutóbbi levélre már nem érkezett komment (igaz, megválaszolandó kérdést sem tartalmazott). Én akkor kicsúsztam az aktiválási időből (majd azért megcsinálom, felveszem az oldalt a kivételek közé, ha másképp nem megy), de el tudom képzelni, hogy nem egy, még nálam is tájékozatlanabb felhasználónak már az első hibaüzenet véglegesen elveszi a kedvét a regisztráció folytatásától. Mindenesetre, a webhely a Mozillának továbbra sem kínál megfelelő tanúsítványt...

Szólj hozzá!

Címkék: internet társadalom bürokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr941142120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása