HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondás (9) megmondas (35) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

BeSzArás!

2007.11.17. 19:57 :: oeruelt

Szerintem dr. Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos még át fogja gondolni azt, hogy a megkeresett cégeknek valóban nyilatkozniuk kell-e a BSA (Business Software Alliance) civil szervezetnek, a válalkozásnál használt szoftverekről.
A BSA-t eleget ekézték az utóbbi időben, a vállalatoknak kiküldött, burkolatlanul fenyegtő hangú levelek miatt, melyekben az adatszolgáltatás megtagadása esetére kilátásba helyezi, hogy "gyakorolni fogjuk az APEH és a BSA között fennálló együttműködési szerződésben foglalt jogainkat". Mondhatni, egy kis beszaratással próbálkoznak mostanság, mert hisz kinek is kéne, hogy az APEH a nyakára járjon? Ugyanakkor egyre szaporodott az anyázók száma, akik egyre azt kérdezgették, mi a túróst akarnak ezek a paprikajancsik?
A dolog - mármint a BSA offenzívája - olyannyira piszkálta már sokak csőrét, hogy az egyik kertévé is rámozdult a történésekre, és rákérdezett az ombudsmanra, ugyan már, mi a véleménye az adatkérésről? Péterfalvi válasza szerint „erre lehetősége van a szerzői jogi törvény alapján, és a vállalkozásoknak kötelességük megküldeni a szoftverlistát, de ellenőrzési hatásköre nincs a BSA-nak”.
Nem vitatva a biztos hozzáértését, nem igazán látom, hogy milyen alapon teheti ezt egy olyan szervezet, amely igen szégyenlősen, még maga sem nyilatkozik honlapján jogi státuszáról, csupán ennyit ír: "A Business Software Alliance (BSA) a biztonságos és jogtiszta digitális világ érdekében tevékenykedő, jelentős világszervezet. A BSA a világ üzleti szoftver iparát képviseli a kormányok felé és a nemzetközi piacon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágának résztvevői. A BSA feladata, hogy a fogyasztóknak a szoftvergazdálkodásról,  a szerzői jogi védelemről, a kiberbiztonságról, a kereskedelemről, az e-kereskedelemről és az internettel kapcsolatos egyéb témakörökről adjon tájékoztatást. Az 1988-ban megalapított BSA jelenleg több mint 60 országban képviselteti magát programjaival."
Vagyis, a BSA nem más, mint a szoftverbiznisz érdekeltjei egy részének önkéntes társulása, bizonyos felhasználói magatartások megváltoztatására. Korántsem olyan bejegyzett, közös jogkezeléssel megbízott egyesület, mint amilyen például az ARTISJUS. Tájékoztatásról, lobbiról olvashatunk itt, de hol van az a jogkör, aminek alapján működési adatokról kérnek tájékoztatást?!
A tagság teendőiről szóló részben a cégek szoftverállományával kapcsolatban egyetlen szvegrész lelhető fel, mégpedig ez: "...A BSA tagok számos PR kampányban vesznek részt, ösztönözve a cégeket – sok esetben egy adott iparágon vagy földrajzi területen belül –, hogy auditálják szoftverállományukat, és tegyenek lépéseket a teljes jogtisztaság irányába...". Vagyis PR. Aminek - a BSA szerint - a fenyegetés is része lenne?
Amúgy, az APEH-hel kötött szerződésről is hírt adnak, a több tucat sornyi szövegnek az együttműködés konkrét formáira mégis csupán egyetlen mondata utal: "A két szervezet együttműködése kiterjed az APEH revizorok szoftver licencekkel kapcsolatos szakmai képzésére, a közvélemény széleskörű tájékoztatására...". Nos hát, ezek szerint, ha valamelyik cég nem küldi meg felszólításra a szoftverlistáját, a BSA "a fennálló együttműködési szerződésben foglalt jogaként" sürgősen nekiáll továbbképezni az APEH-eseket?
Kutyakomédia ez, ahol egy - egyébként pártolható - törekvést maga elé tartó, de nem is titkoltan üzleti érdekeket képviselő szervezet úgy kezd el viselkedni, mintha legalábbis élet és halál ura lenne, a nép akaratából és állami pecsétekkel megerősítve. Jó lesz, ha figyelünk, mert megélhetjük, hogy a nemi betegségek terjedését fékezni kívánó, az óvszergyártók támogatásával működő valami (például Biztonságos Aktusok Szövetsége néven) ezerszám küldi ki leveleit a lakosságnak, hogy nyilatkozzanak már, kivel, hányszor, hol, pénzért vagy ingyen, zokniban vagy anélkül. Javaslom, hogy elsőnek Péterfalvi urat keressék meg.


...2007.11.19. Lám, az élet updete-eli a dolgokat

11 komment

Címkék: jog ombudsman megmondás bsa napi betevő

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7232395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cSeper 2007.11.18. 05:52:36

Nemlátjátok hogy a jogvédő cégek akár a BSA vagy mondjuk az artisjust azért vannak mert a vezetőik zsiros fizetéseket felfeszik szarnának az egészre ha párszázezres fizetésüket nem vehetnék fel ebből az üzletből.

mókuci 2007.11.18. 07:57:28

Hivatalos eljárás színlelésével elkövetett terrormarketing.

Caracalla 2007.11.18. 08:20:16

Gyűlőlném elrontani a jó bulit, de:

Szjt. " 16. § (7) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni"

Vagyis egy kicsit sem-sem helyzet: a BSA-t tájékoztatni kell az olyan programok használatáról (feltéve, hogy a szerzői jogokat gyakorlók erre felhatalmazták), amelyet a tagjai írtak. De nem az összes szoftverről.

valaki 2007.11.18. 08:44:09

Nekem nincs tőlük szoftverem és mégis kérnek nyilvántartást és fenyegetnek az apekkel. Milyen jogi alapon ?
Nem említik, hogy bocs ha neked nincs tőlünk szoftvered akkor tárgytalan a fenyegetés.
Nyilatkozzak hogy nincs ? Megfizetik az ezzel járó költségeket az ilyen cégeknek ?
Tegyék kötelezővé a regisztrációt és baszogassák a a szoftvereik felhasználóit.

tbm 2007.11.18. 08:52:53

Na igen, de a BSA nem kérheti számon a tájékoztatást! Honnan a fenéből tudná egyáltalán, hogy van-e nekem közölni valóm velük! Ha tájékozatatom őket, akkor az persze jó, mert betartom a törvényt, de ha mégse, akkor meg ne fenyegetőzzenek már. Majd APEH bácsitól megkapom a körmöst, ha mulasztást észlelnek, de a BSA addig maradjon nyugton!

Nem azzal van gond, AMIT képvisel a BSA, hanem azzal, AHOGYAN képviseli. A törvények rájuk is vonatkoznak, és ha ezek a törvények olyanok, hogy kiskaput és kibúvót engednek az ügyeskedők tömegeinek, akkor annak is megvan a rendezési módja: zárják be a kiskapukat, aktualizálják/változtassanak a törvényeken, és addig se engedjék az ilyen önjelölt "Igazság Bajnoka BSA"-knak, hogy valótlanságokra és tudatos megtévesztésre alapozva terrorizálják az embereket!

nomercy 2007.11.18. 08:55:41

Caracalla:
Ha a BSA közös jogkezelő szervezet lenne (mint az Artisjus) akkor talán tényleg kellene tájékoztatni. Na de nem az! Hanem egy sima mezei szervezet amit szoftvercégek pénzelnek. De akkor MIÉRT KÉRI a BSA az ingyenes szoftverek listáját is a cégektől??? Talán azért, hogy a cégek pontosan lássák a konkurrencia térnyerését?
Windows vs. Linux, MS Office vs. Open Office.

tbm 2007.11.18. 08:58:28

Érdekes egyébként, hogy multicégeket, meg főleg hiper-super-megamarketeket sokkal kevesebbért is megbüntettek már, és ott is a vásárlók megtévesztéséről szólt a dolog.

nomercy 2007.11.18. 09:05:42

Hab a tortán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének hivatalos állásfoglalása (external.pszaf.hu/infohu/uj/kozlemeny/bsa.htm)
"...Ezúton szeretnénk tájékoztatni a PSZÁF felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteket, hogy a BSA nem felügyeleti hatáskörű szervezet, hanem egy vállalkozások által alapított társaság, amelynek Magyarországon semmilyen felügyeleti, vizsgálati joga nincs. A BSA megkeresésére történő válaszadás kizárólag önkéntes...."

flamer 2007.11.18. 18:28:12

Carcalla:

1. A BSA nem kozos jogkezelo szervezet.

2. A programok futtatasa nem nagyon nevezheto a mu felhasznalasanak a hivatkozott torvenyhelyen hasznalt ertelemben, nezd csak meg a nyolcas bekezdest. A "felhasznalast" olyanokra ertik, mint a sokszorositas, forditas, stb. A sima, koznapi ertelemben vett felhasznalast (program futtatasa, zene meghallgatasa, film megnezese) a szerzoi jogi torveny egyaltalan nem is szabalyozza.

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2007.11.18. 19:33:36

Caracalla!

nomercy megírta a frankót, ilyen közös jogkezekő egyébként csak egyesület lehet, és a BSA még csak az sem. Az, aminek a PSZÁF nevezi, csak rémesen nagy a pofájuk. Az ideális az lenne, ha egy cég, amelyik megadta az adatait, utána alaposan beoerelné ezt a gennyes bandát, mert megtévesztéssel üzleti adatokat csaltak ki tőle. (Persze, hogy ez jogilag megáll-e, nem tudom, de nagyjából ezt teszik.)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.11.19. 17:38:04

Sztem a BSA-soknak ilyen levelet kellett volna írniuk!

Szia !

A mellékelten lévő vállalatok szerzőit képviseljük ilyen-olyan szabadalmak miatt. A vásárolt szoftvereid közül ha megtalálhatóak az alábbi listában kérlek nyilatkozz az alábbi táblázat kitöltésével (ezeket a szoftvereket az Apehnál le is írtad költségként):

Próba123 kft. - Raktárnyilvántartó program
x darab / gépre telepítve
x licensz szám vagy nyugta száma

Próba345 kft. - Operációs rendszer
x darab / gépre telepítve
x licensz szám vagy nyugta száma

és kész ! Tehát ez a használat, a másolást, fordítást stb. általában a licensz szerződés tartalmazza, az hogy hány biztonsági mentést csináltál az ide tartozik.
süti beállítások módosítása