HTML

Sárga Ház

Senki sem százas egészen. Unalmas is lenne.

Címkék

4 es metró (1) állva pisilés (1) amerika (1) árvíz (1) asztrológia (3) átverés (5) autó (1) baleset (1) bank (1) bankautomata (2) bazmeg (1) best of (4) beszólás (1) bicaj (1) bizarr (1) biztonság (1) bkv (7) botrány (7) bsa (1) bulvár (6) bűn (49) bunkóság (3) bürokrácia (5) celeb (6) cigi (1) civilek (1) demagógia (1) dózsa (1) drog (5) duracell (1) egészség (8) egyház (2) éhínség (1) einstein (1) ékes ilona (1) elektronikus számla (1) élet (1) életmód (4) elsősegély (1) emberállat (8) emberi jogok (24) emberrablás (1) én (26) epilepszia (1) értelem (1) ezotéria (2) ezo tv (1) fair play (1) fakivágás (1) falfirka (1) fika (2) film (3) film (1) fogyás (1) fogyasztás (14) fogyatékosok (2) földönkívüli (1) fradi (1) furcsa (1) gazdaság (2) genetika (1) genyaság (1) giccs (2) graffiti (1) gvh (1) gyerek (3) gyógyítás (7) győr (1) haiku (1) hervis (1) hízás (1) hollywoodoo (1) hülyearab (1) hülyemagyar (52) hülyeszerb (1) humor (30) idő (1) internet (1) írás (25) isten (3) istván a király (1) jog (21) jótékonyság (2) kaja (1) kampány (1) kémrepülő (1) kereskedelem (2) kína (2) kisbéka (7) kiszel (1) kiszel tünde (1) környezetrombolás (6) közlekedés (2) kreativitás (1) kritika (1) kultúra (5) maggi (1) magyar gárda (4) május1 (1) március 15 (1) máv (2) mázli (1) média (29) megmondás (9) megmondas (35) melegek (6) mese (4) móri bankrablás (1) multi (1) mutyi (1) művészet (1) napi betevő (50) nemi identitás (3) net (1) nyelv (10) okosmagyar (3) ombudsman (1) óriásplakát (1) őrültség (1) otp (1) pákó (1) pákozd (1) parapszichológia (3) pet/ct (1) pia (1) piac (1) pilótajáték (1) pofátlanság (6) politika (52) prosztata (1) provident (2) rablás (2) rasszizmus (1) reklám (20) relativitás (1) rendőrség (17) robbanás (1) roma (3) rtl (5) sárkány (1) scifi (4) sólyom (1) sör (2) sport (1) stohl (1) szalakóta (1) szarrágás (2) székesfehérvár (3) szélsőség (1) szenzáció (1) szex (1) szolgáltatás (15) szórakozás (2) sztár (1) szudán (1) takarékszövetkezet (1) társadalmi célú reklám (3) társadalom (60) teremtes (1) tesco (1) thm (1) tibet (2) törvény (1) transzplantáció (1) tudomány (7) tv2 (2) ünnep (2) upc (1) vallás (3) varjú (1) vasút (1) verebes (1) xenofóbia (1) zászlóégetés (1) zene (3) zsidó (1) zuschlag (1) Címkefelhő

Friss topikok

Linkblog

Közhülyítés, köztévén, közpénzből

2008.09.26. 11:33 :: oeruelt

Családbarátnak hirdeti magát a Duna délelőtti magazinja, amiben az imént éppen arról értekezett Ciprusz Éva műsorvezető a meghívott vendéggel (akinek a nevéről sajna lecsúsztam), hogy vajon komolyan vehető-e az, hogy „Mondd meg a csillagjegyed, megmondom ki vagy”?

 

Az asztrológiát hivatásszerűen művelő fiatalember természetesen megnyugtatta Évát, hogy a dolog nem ilyen egyszerű, legfeljebb a kóklerek állítják, hogy képesek ennyire szegényes információk alapján is „bejósolni” a frankót!

Az igazi, hozzáértő csillagjós (közbevetném, a vendég az asztrológiát egyenesen az egyetemen oktatná, például a pszichológiához társítva!!), szóval az igazi szakértő nem csupán a születési helyre és időre (óra, perc is!) kíváncsi, hanem az egyén sorsfordító élethelyzeteire, emocionális fejlettségi szintjére és még egyebekre is – tudhattuk meg. Csakis így fedhető fel az egyének személyes kapcsolata, függősége a kozmikus erők tekintetében! A köztévé közpénzen tartott közriportere eközben érdeklődő, megértő, elfogadó tekintettel bólogatott, hogy hát naná, tényleg, hogy mennyire igaza van!

Hát kérem, lenne még néhány további témajavaslatom a Duna TV illetékes szerkesztőségének! Folytathatnának például beszélgetést T. Jánossal, az OPNI egykori bennlakójával, „Hogyan fedeztem fel az örökmozgót?” címmel! Meghallgattathatnák a nézőkkel a guttamási Starlight diszkó go-go girljének hiteles beszámolóját arról, hogyan találkozott Elvis Presleyvel! Meghívott orvosszakértővel együtt vitathatnák meg, lehet-e H. Mária áttetsző bőrének az az oka, hogy apukája UFO volt, anyukája pedig szellem, ahogy állítja. Végül meghallgathatnák K. Jozefin beszámolóját arról, hogyan rúgták le a fejéről az auráját, amikor verekedés tört ki az Igazi Paranormálisok Országos Találkozóján.

...és még számtalan érdekes ötletem lenne arra az esetre, ha komolyan tovább szeretnék hülyíteni az eccerű tévénézőt, közcsatornán, közpénzből.

24 komment

Címkék: média asztrológia hülyemagyar átverés

A bejegyzés trackback címe:

https://sargahaz.blog.hu/api/trackback/id/tr68682586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pekmester 2008.09.26. 13:17:59

ezzel a poszttal csak magadról állítottál ki bizonyítványt.

Deak Tamas 2008.09.26. 13:20:25

Mert mi lett volna a feladata Ciprusz Evanak, hogy allandoan felbeszaggassa kertv-s modra?

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.09.26. 13:26:36

dt: szvsz te el vagy tévedve... ez nem a műsorvezető kritikája, hanem azé a humanoidé, aki egyáltalán behívta a tévébe azt a kóklert.

küllő 2008.09.26. 13:27:09

Ha a sáfrányszínű szerzetesek levitációjáról, vagy az égő csipkebokorról és hasonlókról ömlengenek, az mennyiben más? Babona mind.

Jozef 2008.09.26. 13:56:33

csatlakozom pekmesterhez
Annyi kiegészítéssel élnék, hogy az a fő baj az asztrológiával, hogy az egy statikus képlet egy rakat hajlamosítással lehetőséggel és teherrel, nincs benne az egyén fejlődési dinamikája a kurrens inkarnációra nézve. Azaz bármikor túlléphet a képlet határain-keretein bárki kellő erőforrásokat lapátolva az életébe az adódó feladatokhoz. Ettől még jó lehet arra, hogy megismerd önnmagad és a lehetőségeid
J

Szarka Varro 2008.09.26. 14:07:44

Na látom gyűlnek a para(nem)normálisok.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.09.26. 14:15:58

A Ferenc mekketyintené eszt a nőt pedig ő a józan ömmérséklet tudománnyal mektámogatott talaján áll, mindig vitatkozik is a jósnővel, hogy vane aura meghogy létezike az isteni őskövület avagy csak kitalálták, és elatták a Károjnak az ócskapiacon.

szálka 2008.09.26. 15:15:20

Én azt nem tudom, hogy ezek az emberek, meg a pékmester és józef, hogy jutnak arra a következtetésre, hogy a világ nem úgy működik ahogy valójában. Mikor felkapcsolják a villanyt akkor is arra gondolnak, hogy világos lett, mert jó az izzó csillagainak az állása, vagy mi az istenből gondolják, hogy ilyen és hasonló babonák működnek a való világra vonatkozó állításokat tartalmaznak.
A körülöttünk lévő világot biztos ők is elfogadják, mert reggel felkeltek és a számítógépet is bekapcsolták, csatlakoztak az internetre.
rémisztő a tudatlanság és a babona ilyen nagyfokú térhódítása.

Ja, persze 2008.09.26. 15:16:14

Már megint néphülyítés folyik az Index címlapján, meg persze itt is. Amit nem ismersz nem létezhet, nem működhet. Persze, meg bármely vallásban hívő is hülye, kár, hogy nem erről beszéltek ugye, mert Istent se látott még senki. Ja, meg persze az lett volna jó, ha egyáltalán nem beszélnek erről, vagy meghagyják abban a hitben a horoszkópolvasókat, hogy az frankó. Na az a néphülyítés, a bulvársajtó ( mint pl. az Index :) ).

Ja, persze 2008.09.26. 15:21:17

Szálka
Rémisztő a tudatlanság. A fizikát elfogadja az ember. Csak van, aki azt, hogy képesek vagyunk érzelmekre, szeretni, nem biokémiával magyarázza. Mi van ebben? Semmi. Legyen úgy ha neki jobb ettől. És természetesen, aki biokémiaként magyarázza, ha neki az a jó, legyen úgy. Teljesen egyiket se tudják bizonyítani úgysem. Békén hagyhatnánk már egymást mi emberek, de ez az, ami nem megy, sajnos...

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2008.09.26. 15:38:58

Tisztázzuk: tképpen az egy cseppet sem zavar, hogy Ibike, Zaza néni, pekmester vagy Jozef abban hisz, hogy mondjuk három égitest együttállásának több hatása van a testére vagy a szellemére, mint mondjuk egy patkánynak, amelyik kétszáz méterre tőlük, elsuhan a csatornában. (Meggyőződésem, hogy tömegvonzás, kisugárzott energia és minden egyéb, mérhető hatás tekintetében a patkány győzne.) Legyen ez az ő hitük.
De amikor mások erre a hitre építve azt mondják, hogy faszikám, én olyan okos vagyok, és annyival jobban értem a kozmikus energiákat nálad, hogy meg tudom mondani a frankót, hallgass rám és jobb lesz az életed (csak előtte el ne felejts csengetni!), na akkor eldurran az agyam! Vegyétek már észre, hogy ez már A CSALÁS MINŐSÍTETT ESETE!
Vállal bármilyen anyagi vagy erkölcsi vagy büntetőjogi vagy akármilyen felelősséget egyetlen jós, mágus vagy egyéb okostojás azokért a dolgokért, amelyeket ő állít, javasol? EGY TÚRÓST!
Miben különbözik a kártyavető vagy az asztrológus attól az embertől, aki bekopog Jóska bácsihoz azzal, hogy ő el tudja intézni neki, hogy sokkal jobb legyen az élete, csak előtte adjon tízezer forintot? Jóska bácsi ennek is hisz, ez után is reménykedik egy darabig, és ettől sem kap semmit, akár a jóstól. Mind a kettő ugyanazt csinálja: anyagi haszonszerzés céljából másvalakit előny megszerzésével kecsegtet anélkül, hogy ezért (bizonyíthatóan!) valamit is tenne...
No, ezt támogatja a köztévé és minden közmédium (meg a többi, nem köz...) akkor, amikor a jósokat és kóklertársaikat nyilvánossághoz segítik.

szálka 2008.09.26. 15:40:57

Ja, persze az a gond az általad írtakkal, hogy egy világban élünk. Nem olyan rég volt egy fickó aki azt hitte, hogy fényevő, a terhes felesége ebbe bele is halt, a lánya pedig majdnem. Ha még az illető nem is erőlteti másra a hülyeségét, akkor is előfordulhat, hogy mondjuk buszsofőr aztán az éhségtől éppen vezetés közben ájul el, ezzel kinyírva pár embert. Egy valóság van mind abban élünk és senkinek nincs joga csak úgy hinni babonás dolgokban, mindig a rendelkezésünkre álló információk alapján a legjobb modellt kell használnunk a világra. Régen nem sokat tudtak az emberek akkor a babona /vallás/ volt a legjobb magyarázat, aztán többet tudtak akkor már Newtoni törvények kelletek /meg hozzá hasonlók/ aztán még többet tudtak meg, akkor már a kvantummechanika is belépett, mostanság, már látszik, hogy ennél is jobb magyarázat fog születni a világra amiben élünk. De eze mindig tudáson alapuló magyarázat kell legyen, nem valami olyan baromságon mint a horoszkóp amiről mellesleg be is bizonyították, hogy hülyeség. Bár az asztrológián kellet volna bizonyítani, hogy működik, nem másoknak, hogy nem mégis vették a fáradságot, és tételesen cáfolták. A vizsgálatok közben fel is merült, hogy létezik egy mars-hatás, magyarul a mars égen látszólagosan elfoglalt helyzete hatással van az emberekre, de végül is kiderült, hogy ez sem igaz.

acsebacsi 2008.09.26. 15:42:35

Szerintem nem a riport hülyítette elsősorban az embereket, hanem ez a poszt. Lehet, hogy neked sem ártana egy kicsit foglalkoznod vele, hogy megismerd saját korlátaidat. És utána rájönnél, hogy nem kell neked mindenáron ilyen cikkeket írnod. Mer ugye ami nem megy, azt ne erőltessük.

Heraldry 2008.09.26. 15:45:37

,,Állj hát elő igéző szózataiddal és töméntelen varázslatoddal, amelyekkel ifjúságodtól fogva annyit vesződtél. Gondolod, hogy segítségedre lehetnek? (...) Hogy agyonfárasztott számtalan tanácsadód! Lépjenek elő és mentsenek meg! Mentsenek meg, akik az eget fürkészik, akik a csillagokat lesik, és akik hónapról hónapra jelentik, hogy mi vár rád a közeljövőben. Bizony, olyanok lesznek ezek, mint a pelyva: tűz emészti meg őket'' (Iz 47,12-14).

88888888 2008.09.26. 15:57:06

nem a tv műsorral van baj megint (mint ahogy szerintem sohasem egyébként) hanem azzal hogy van aki ezt komolyan is veszi/veheti merhogy "a TV bemondta". csináljon bárki bármilyen műsort végülis sajtószabadság van vagy mi, csak legyen má mellé egy olyan oktatási rendszer amiből nem félművelt babonás emberek serege ömlik kifelé akik az ilyesmit komolyan is veszik.
uff.

naigen 2008.09.26. 16:00:51

Igen, a Duna TV régesrég a Budapest, Főnix, Zenit stb. tv-k szintjén van. Csak ilyet nem szabad mondani, mert akkor báncsák a magyart.

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2008.09.26. 16:01:04

cserpes, a magunk korlátainak megismeréséhez mi köze az asztrológiának?
Jó lenne, ha csupán két kérdésre (hirtelen ennyi jutott az eszembe) tudnál ésszerű választ adni, utána esetleg lehetne tovább társalogni a dolog létjogosultságáról:
1. Mi indokolja azt, hogy éppen azokat az égi objektumokat használják, a többit pedig (nyilvánvalóan az elsöprő többséget, no és persze a szabad szemmel nem is láthatókat) kutyába sem veszik? Azok vándorlása talán nem hat ránk?
2. Honnan jön az az ötlet, hogy az összes égitest távoli hatása vetekedhet a közvetlen környezetével?

Ja, persze 2008.09.26. 16:01:37

oeruelt
"hallgass rám és jobb lesz az életed (csak előtte el ne felejts csengetni!)"
Ez teljesen oké így :) nem ártan beleírni a poszt-ba, ;) mert sokkal egyértelműbbé válik.

szálka
Azért a modellek-ben is hinni kell (pontosan azért, mert mindig van jobb és jobb, és ezért az adott időben tudományosan elfogadott modell hit nélkül nem működik).
Amúgy befejeztem, mert ez már nem is az asztrológiáról, pláne nem a posztról szól.

A legjobbakat, szép napot!

88888888 2008.09.26. 16:12:24

japersze: "Azért a modellek-ben is hinni kell (pontosan azért, mert mindig van jobb és jobb, és ezért az adott időben tudományosan elfogadott modell hit nélkül nem működik)."
ezt kissé megfordítottad, a tudományos modellekben azért hisznek az emberek (legalábbis páran...) mert működnek. aztán ha kiderül hogy mégsem működnek (mert jobban tudjuk pl mérni) akkor már nem hiszünk bennük, hanem csinálunk egy másikat ami működik.
csak a hittől még egyetlen nem működő modell sem kezdett el működni.

szálka 2008.09.26. 16:14:28

ja persze, most mondom, hogy mindig a tények alapján kell a modellt megválasztani.
Newton idejében, ha valaki előjön az einsteini elmélettel, az nem lett volna helyesebb, mert nem támasztották volna alá megfigyelések, a tények. Persze, ha úgy jön elő vele, hogy hozza bizonyítékokat az már más lett volna.

acsebacsi 2008.09.26. 16:22:05

oeruelt, az elsőre a válasz itt nem férne el, ne erőltessük. A másodikra csak annyit mondok, hogy gondolom hallottál már az apály-dagály jelenségről.
Amúgy szerintem űrhajó és tengeralattjáró sem létezik, mert szende szűz módjára meg kell hogy valljam, bizony én még egyikben sem ültem.

vs 2008.09.26. 16:23:50

Biokémia vs. asztrológia: elkezdesz szedni egy antidepresszánst --> jobb lesz a kedved (most hagyjuk, hogy addiktív-e, és milyen gyógyszermaffia áll mögötte). Kiállsz egy éjszaka a Mars-Vénusz konjunkcióra: szar se történik. Ez a fő különbség.

kála 2008.09.26. 18:52:01

cserpes, a Hold azért egy kicsit közelebb van mit az összes többi égitest, ezért is van jelentős, érzékelhető gravitációs hatása a Földre.
A tengeralattjáró és a űrhajó működése, létezése levezethető olyan hétköznapi jelenségekből amiket már láttál tapasztaltál, a Hold gravitációs hatása is. Csak egy kicsit gondolkodni kell meg utána olvasni, de nem a hülyeségnek a horoszkóp meg az ezoterikus polcon.

Heraldry 2008.09.26. 21:16:56

Néhány hónapja egy meteorológussal hallgattam egy interjút. Éppen olyan időszak után voltunk, amikor látványosan melléfogtak az előrejelzéseikkel. A riporter a végén finoman megkérdezte, hogy minek mondanak hosszabb távú előrejelzéseket, ha ha nem tudnak biztosat. A válasz tömören az volt, hogy "mert igény van rá az emberekben".
Azt hiszem ez sok mindenre, így a horoszkópra is igaz. A Duna tv egyszerűen megtalálta, mire van igény. Hát nem ezt tanítják a kezdő, illetve reménybeli üzleti vállalkozóknak? A nagy kérdés az, hogy honnan tudjuk meg hol a határ. Mik azok az igények, amelyek kielégítendőek és melyeket nem kellene. De mindez túl messzire vezet.
süti beállítások módosítása